Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Poradnik TVR

Niecodzienny biznes na co dzień - hodowla dżdżownicy kalifornijskiej

sobota, 12 maja 2012 16:28 / Dodaj komentarz
Więcej na temat:
Dżdżownica Kalifornijska jest pożyteczna, a jej hodowla może przysporzyć gospodarstwu wielu korzyści. Żyje ona do 15 lat, łatwo się rozmnaża i nie jest wymagająca. Wykorzystywana jest jako przynęta na ryby, ale jej najcenniejszą zaletą jest umiejętność przetwarzania odpadów organicznych w humus. Może więc warto zastanowić się nad jej hodowlą?
Niecodzienny biznes na co dzień - hodowla dżdżownicy kalifornijskiej
Jak dobrze zacząć?

Żeby rozpocząć hodowlę, należy nabyć dżdżownice wraz ze środowiskiem w profesjonalnej hodowli lub w sklepie wędkarskim. Do rozpoczęcia hodowli wystarczą dwie dżdżownice, aby mogły się rozmnażać. W sklepach internetowych ceny dżdżownic kalifornijskich wahają się od 30 do 59 złotych za 500 sztuk. Dojrzałość płciową bezkręgowce osiągają po 90 dniach życia. Ich wzrost ustaje w siódmym miesiącu życia.

Hodowla może być prowadzona pod gołym niebem. Jeśli jest na nieutwardzonej powierzchni, od dołu należy ją zabezpieczyć gęstą siatką przed kretami, naturalnymi wrogami dżdżownic.

W upalne dni pokarm wymaga częstego polewania wodą, ponieważ dżdżownice zasysają go w postaci półpłynnej. Można też zakupić drewnianą lub plastikową skrzynkę, bądź wiadro o wysokości od 15 do 40 centymetrów. Należy je wyłożyć trocinami z drzew liściastych lub drobnymi kawałkami papieru. Pojemnik powinien zostać wypełniony ziemią ogrodową, albo obornikiem krowim. Jeżeli wcześniej na dnie pojemnika został wyścielony papier, powinno się odczekać do momentu jego rozłożenia. Po przygotowaniu siedliska, można w nim umieścić dowolną ilość dżdżownic (przy czym należy pamiętać o wystarczającej ilości miejsca do poruszania się).

Optymalna temperatura hodowli to 18 stopni Celsjusza, sprzyja jej też duża wilgotność i niskie nasłonecznienie.

Po co hoduje się dżdżownice?

Można je hodować w celu produkcji nawozu organicznego – wermikompostu (biohumusu), którego można używać do nawożenia kwiatów doniczkowych, upraw polowych czy szklarniowych. Mięso dżdżownic również jest bardzo przydatne, gdyż przerabiane jest na mączkę proteinową lub wykorzystywane do bezpośredniego skarmiania w hodowlach drobiu, ryb czy dla wędkarzy. Dżdżownice są bardzo pożyteczne w procesie przetwarzania ścieków miejskich i wysypisk śmieci na humus, który przeznaczany jest do nawożenia ogrodów miejskich.

Jak hodować?

Łoża z dżdżownicami należy przykrywać włókniną, która ochroni je przed ptakami, zapobiegnie rozprzestrzenianiu się chwastów oraz pozwoli zachować dużą wilgotność pokarmu. Według amerykańskich naukowców, wilgotność ta powinna wynosić 82,5%.

Karmienie

Karmienie dżdżownic należy rozpocząć pod koniec marca, gdy temperatura osiąga 4°C. Optymalna temperatura dla ich rozwoju powinna wynosić 19-20°C w łożu, na które nakłada się 5-10 cm warstwę obornika. Następnie, co 20 dni dokarmia się je, dając warstwę obornika o podobnej grubości. Najlepiej do tego służy obornik bydlęcy. Jeśli pochodzi on z bezściółkowych ferm przemysłowych, trzeba do niego dodać 20-25% słomy w postaci sieczki. Dobry jest obornik o dużej zawartości celulozy i małej zawartości protein (koński po 5-6 miesiącach fermentacji, a króliczy można stosować w stanie świeżym). Duża zawartość protein w karmie powoduje wytwarzanie toksycznych gazów zabójczych dla dżdżownic! W związku z tym, mniej przydatne są odchody świńskie, gdyż mają odczyn kwaśny i muszą być wzbogacane 30-40% celulozą w postaci pociętej słomy oraz podane dopiero po 9-10 miesiącach.

Oddzielanie...

We wrześniu i październiku oddziela się dżdżownice od humusu. Zabieg ten najczęściej przeprowadza się na przełomie września i grudnia, jednak to hodowca musi zdecydować, czy kompost jest już odpowiednio przerobiony. A jak zabrać się za oddzielanie? Pierwszym z proponowanych sposobów jest nałożenie na łoże kilkucentymetrowej warstwy karmy, którą zdejmuje się po upływie tygodnia i przenosi do innego łoża. W warstwie tej znajduje się mniej więcej połowa populacji danej hodowli. Prezentowany zabieg należy powtórzyć jeszcze dwukrotnie, co powinno skutkować przeniesieniem około 95% dżdżownic.

Innym rozwiązaniem jest podzielenie kompostownika na dwie części, które można przedzielić odpowiednią przegrodą. Jedna część napełniana jest pokarmem, do którego po kilkunastu dniach wpuszcza się dżdżownice, a druga pozostaje pusta. Gdy pierwsza część wypełni się biohumusem, hodowca musi zacząć dostarczać pokarm do drugiej grodzi i usunąć przegrodę. W ciągu tygodnia dżdżownice powinny przenieść się do nowej części kompostownika, co umożliwi wybranie humusu ze starej części. Proces ten powtarzamy za każdym razem, gdy jedna z części ulegnie zapełnieniu.

Jak widać, hodowla dżdżownic nie należy do zagadnień skomplikowanych, o ile wcześniej zdobędzie się na ten temat odpowiednią wiedzę. Dżdżownice Kalifornijskie potrafią być niezwykle przydatne w ogrodzie czy w produkcji zwierzęcej. Dlatego warto się zastanowić nad podjęciem hodowli i zapewnieniem im odpowiedniego siedliska.

Autor: Ewa Duluk
Źródło: tvr24.pl

Komentarze

Dodaj nowy komentarz
treść powiadomienia

Jeśli kod jest nieczytelny, kliknij przycisk odśwież po prawej stronie obrazka.

Jeśli kod jest nieczytelny, kliknij przycisk odśwież po prawej stronie obrazka.