Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Strona główna > Wiadomości > Zapowiedzi programów

Wiadomości

Spadki cen wieprzowiny

wtorek, 19 listopada 2013 13:13 / Dodaj komentarz Zapowiedzi programów
Jak informuje Andrzej Kalicki, kierownik zespołu Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych FAMMU/FAPA, na rynku unijnym spadają ceny wieprzowiny. W ostatnim tygodniu października notowania wieprzowiny w Polsce wyniosły 176,51 euro za 100 kg.
Spadki cen wieprzowiny

W październiku ceny wieprzowiny w krajach Unii kontynuowały trend spadkowy zapoczątkowany we wrześniu. W ostatnim tygodniu tego miesiąca średnia cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej Unii wyniosła nieco ponad 176 EUR/100 kg wobec 182,65 EUR/100 kg cztery tygodnie wcześniej. Była ona jednocześnie o 5,5% niższa niż w tym samym miesiącu przed rokiem. Kontynuacja spadkowej tendencji cenowej jest wynikiem sezonowej nadwyżki podaży zwierząt na rynku Wspólnoty. W Polsce w ostatnim tygodniu października cena wieprzowiny obniżyła się o 3,3% w stosunku do początku tego miesiąca i wyniosła 176,51 EUR/100 kg. Pierwsza połowa listopada przyniosła wyraźną obniżkę notowań cukru. W Londynie cukier biały potaniał w skali tygodnia o 5% do 457,5 USD/t, a w Nowym Jorku cukier surowy o 2% do 392,4 USD/t. Przyczyn ostatnich przecen należy upatrywać między innymi w poprawie zaopatrzenia i mniejszym popycie. Kampania cukrownicza w Brazylii nabrała nieco tempa, a pożar w największym porcie przeładunkowym kraju w Santos nie uszkodził aż tak infrastruktury technicznej, jak podejrzewano na początku. Na początku listopada średnia cena masła w UE wynosiła 4,06 EUR/kg i była o 2,7% niższa niż przed miesiącem (pozostając przy tym na poziomie o 25% wyższym niż przed rokiem). W Polsce jego ceny spadły w tym okresie w porównaniu do września o 2,6% do poziomu 3,81 EUR/kg. Pomimo wciąż znacznie wyższych cen masła niż przed rokiem, produkcja tego tłuszczu w krajach Unii utrzymuje się na poziomie zbliżonym do ubiegłorocznego - informuje Andrzej Kalicki, kierownik zespołu Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych FAMMU/FAPA.

Premierowe odcinki programu "Notowania-nabiał, cukier, mięso" w każdy wtorek o godzinie 16.20.


Autor: Andrzej Kalicki
Źródło: tvr24.pl
Przeczytaj również

Komentarze

Dodaj nowy komentarz
treść powiadomienia

Jeśli kod jest nieczytelny, kliknij przycisk odśwież po prawej stronie obrazka.

Jeśli kod jest nieczytelny, kliknij przycisk odśwież po prawej stronie obrazka.