Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Strona główna > Wiadomości > Aktualności

Wiadomości

Oziminy narażone na wymarzanie

środa, 19 stycznia 2011 16:51 / Dodaj komentarz Aktualności
Więcej na temat: mróz, śnieg, zboże, oziminy, wymarzanie,
Odwilże w środku kalendarzowej zimy i utrzymujące się przez dłuższy czas dodatnie temperatury mają szczególnie niekorzystny wpływ na dalszy rozwój i wegetację zbóż ozimych. W takich warunkach następuje rozhartowanie roślin, zwiększając w efekcie ich podatność na wymarzanie.
Oziminy narażone na wymarzanie

W przypadku zbóż ozimych wpływ warunków klimatycznych na wysokość plonu jest szczególnie wyraźny.

Przystosowane do śniegu i mrozu
Oziminy charakteryzują się dużą zimotrwałością, która oznacza odporność na niekorzystne warunki zimowania. To ważne dla przyszłych plonów, bo większa część okresu wegetacji zbóż ozimych, przypada właśnie na okres jesienno-zimowy. Najlepiej kiedy po słonecznej, chłodnej jesieni, sprzyjającej hartowaniu roślin, następuje stopniowe oziębienie, a pokrywa śnieżna  utrzymuje się przez cały okres mrozów. To są naturalne warunki zimowania zbóż ozimych, które rośliny dobrze znoszą, a w następstwie wydają wysokie plony ziarna. W przypadku zaburzenia naturalnego przebiegu warunków pogodowych, do jakich w zimie należy ocieplenie i odwilż, pojawiają się zagrożenia, do których rośliny nie są przygotowane.

Wymarzanie
Podczas odwilży znika pokrywa śnieżna, gleba rozmarza i powstają warunki do rozpoczęcia wegetacji. Wtedy dochodzi do rozhartowania ozimin. Przy kolejnej fali mrozu rośliny wymarzają. Mrozoodporność zależy od gatunku i odmiany rośliny oraz jej zahartowania. Podczas kapryśnych, okresowo bezśnieżnych zim, przeplatanych surowymi mrozami i odwilżami, zimują dobrze te odmiany zbóż, które mają długi okres jarowizacji. Bardziej podatne na wymarzanie są rośliny, które jesienią nie zdążyły się rozkrzewić.

Skutki przemarznięcia ozimin
Przemarznięcie łodyg i liści nie zagraża życiu roślin, jednak zniszczenie węzła krzewienia powoduje ich zamieranie. Uszkodzenie części nadziemnych sprawia, że rośliny na wiosnę chorują, a ich rozwój jest opóźniony nawet o dwa tygodnie. Uszkodzone i osłabione przez mrozy rośliny są podatne na porażenia chorobami grzybowymi i bakteryjnymi. Przy dużym przemarznięciu nie potrafią się zregenerować i zamierają.

Czy można przeciwdziałać wymarzaniu
Rolnik może w pewnym stopniu wpływać na stopień przezimowania ozimin. Dokonując zasiewów może wybierać gatunki i odmiany zbóż charakteryzujące się wysoką odpornością na zmienne warunki zimowania. Trzeba też mieć świadomość, że na zagrożenie wymarzaniem mają wpływ:
- ukształtowanie terenu i warunki glebowe. W terenie urzeźbionym rośliny ulegają silniejszemu uszkodzeniu na wyniesieniach. Gorzej zimują na południowych stokach  niż na północnych, bo wczesną wiosną występują tu silniejsze wahania temperatury, a  wegetacja rozpoczyna się wcześniej.
- kultura gleby. Gleba zbita, utrzymana w złej kulturze, zwiększa niebezpieczeństwo wymarzania roślin, powodując ich słabszy wzrost jesienią.

Najlepszą ochroną dla ozimin przed niskimi temperaturami jest warstwa puszystego śniegu o grubości minimum 10 centymetrów. Na to jednak, jak i na inne warunki pogodowe rolnik nie ma wpływu.

Autor: Henryk Sobolewski
Źródło: tvr24.pl
Przeczytaj również

Komentarze

Dodaj nowy komentarz
treść powiadomienia

Jeśli kod jest nieczytelny, kliknij przycisk odśwież po prawej stronie obrazka.

Jeśli kod jest nieczytelny, kliknij przycisk odśwież po prawej stronie obrazka.