Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Strona główna > Wiadomości > Aktualności

Wiadomości

Zdrowsze jajka zielononóżek

poniedziałek, 28 lutego 2011 13:57 / Dodaj komentarz Aktualności
Każdy kto lubi jajka powinien wiedzieć, że zawierają one dużo szkodliwego cholesterolu. Można jednak jaja jeść bez obaw, jeśli pochodzą od rasy kur – zielononóżek kuropatwianych. To taka polska kurka z podwórka.
Zdrowsze jajka zielononóżek

Zielononóżki to stara polska rasa kur, bardzo popularna w latach powojennych z uwagi na łatwość hodowli. Są to kury bardzo samodzielne w poszukiwaniu pożywienia i obdarzone silnym instynktem macierzyńskim. W każdym wiejskim gospodarstwie, na każdym wiejskim podwórku można było zobaczyć te kolorowe kury i ich bardzo malowniczych partnerów – koguty.

Przegrały bo mało jaj niosły
W latach siedemdziesiątych i kolejnych dziesięcioleciach XX wieku udział zielononóżek w hodowli systematycznie jednak spadał z uwagi na to, że znosiły one zaledwie 140-180 jaj rocznie. W tej konkurencji inne rasy kur z leghornami na czele wygrywały z nimi w przedbiegach znosząc jajka codziennie przez okrągły rok. Zielononóżki mają jednak cechę genetyczną, której nie mają inne kury. To znacznie obniżona zawartość cholesterolu – złego cholesterolu dostającego się do organizmu ludzkiego z pożywieniem.

To właśnie ten cholesterol
Jedynym źródłem „złego” cholesterolu w naszej codziennej diecie są produkty pochodzenia zwierzęcego. Produkty roślinne, nawet te o dużej zawartości tłuszczu, cholesterolu nie zawierają. Zbyt duża zawartość „złego cholesterolu” w diecie może zwiększać poziom tego składnika w surowicy krwi, i powodować jego odkładanie w żyłach prowadząc do groźnych zmian miażdżycowych. Niektórzy ludzie mają zdolność podwyższonego spalania cholesterolu z żywności pochodzenia zwierzęcego, jednak dla większości jednym z zabiegów ochronnych jest ograniczenie dziennego spożycia cholesterolu do 300 mg.

Wygrywają bo ich jaja są zdrowe
Zielononóżka kuropatwiana jest przystosowana do chowu w warunkach naturalnych, a jej jaja charakteryzują się obniżoną zawartością cholesterolu. Jaja kur innych ras zawierają 578 mg cholesterolu w 100 gramach. Jaja zielononóżek mają go kilkadziesiąt procent mniej. Dla smakoszy jaj i wszystkich którzy zagrożeni są miażdżycą, to informacja o kapitalnym znaczeniu. Po latach niedocenienia, zielononóżki wracają do łask.

Mazowiecka kolebka zielononóżek
Jaja zielononóżek zostały w 2009 roku wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa Mazowieckiego, bo właśnie tutaj, na terenie Radziwiłłowa i Puszczy Mariańskiej ich hodowla się odrodziła. Zielononóżki kuropatwiane są hodowane w gospodarstwie rolnym znajdującym się na terenach objętych ochroną środowiska, wolnych od zanieczyszczeń. Ptaki mają do dyspozycji zagrody wyposażone w odpowiednie wybiegi i pastwiska obsiewane mieszanką roślin motylkowych i ziół (koniczyna, lucerna, łubin, wyka, krwawnik, pokrzywa).
Zielononóżki kuropatwiane to takie kury, których nie wolno trzymać w ciasnych klatkach. Za powiew swobody odpłacają najzdrowszymi jajami.

Autor: Henryk Sobolewski
Źródło: tvr24.pl
Przeczytaj również

Komentarze

Dodaj nowy komentarz
treść powiadomienia

Jeśli kod jest nieczytelny, kliknij przycisk odśwież po prawej stronie obrazka.

Jeśli kod jest nieczytelny, kliknij przycisk odśwież po prawej stronie obrazka.

  • Zgłaszasz do moderacji komentarz: Odpowiadasz na komentarz:
    ~toja.
    ~toja. / czwartek, 14 sierpnia 2014 20:11
    w telewizji fokus byl program o szkodliwości jajek a raczej o nie
    szkodliwości
    Zgłoś do moderacjiAnuluj
  • Zgłaszasz do moderacji komentarz: Odpowiadasz na komentarz:
    ~KarolMarks
    ~KarolMarks / piątek, 27 września 2013 14:58
    Ciekawy artykuł odnosnie kurek ale z tym cholesterolem to jest
    nielogiczne. Bo jak wytłumaczyc fakt, iż gdy badano tętnice
    martwych słoni afrykańskich, te były "zapchane" mimo, że sa to
    przecież zwierzęta roślinożerne i nie spożywają cholesterolu.
    Fizycznie jest niemożliwe aby cholesterol, który spożywamy
    odłożył sie w tętnicach. Odkłada się natomiast cholesterol ale
    wytorzony z trójglicerydów, wytworzonych z kolei z nadmiaru
    spożywanych węglowodanów. I nie wierzcie konowałom to pożyjecie
    dłużej.
    Zgłoś do moderacjiAnuluj
  • Zgłaszasz do moderacji komentarz: Odpowiadasz na komentarz:
    ~gg
    ~gg / wtorek, 21 maja 2013 20:23
    Sprzedawca w sklepie ze zdrowa żywnościa wyjaśnił mi, że jajka od
    zielononóżek są kremowe , prawie biale i trochę mniejsze od
    przeciętnych jaj innych ras.Te na zdjęciu chyba nie są od
    zielononóże.
    Zgłoś do moderacjiAnuluj
    • Zgłaszasz do moderacji komentarz: Odpowiadasz na komentarz:
      ~toja.
      ~toja. / czwartek, 14 sierpnia 2014 20:17
      w telewizji fokus byl program o szkodliwości jajek a raczej o nie
      szkodliwości te na zdjęciu mają oznaczenie "de" a podobno rasa
      jest polska wpisuję kod jaki widzę i okazuje się że nie zgadza
      się
      Zgłoś do moderacjiAnuluj
  • Zgłaszasz do moderacji komentarz: Odpowiadasz na komentarz:
    ~TOMEK
    ~TOMEK / poniedziałek, 11 lutego 2013 17:12
    JAJKA SA PYSZNE W ZYCIU TAKICH NIE JADLEMZgłoś do moderacjiAnuluj
  • Zgłaszasz do moderacji komentarz: Odpowiadasz na komentarz:
    ~gosc
    ~gosc / wtorek, 22 stycznia 2013 22:50
    polskie kurki reklamuje zdjęcie zniesione u zachodniego sąsiadaZgłoś do moderacjiAnuluj
  • Zgłaszasz do moderacji komentarz: Odpowiadasz na komentarz:
    ~
    jerzy.mazewski / piątek, 03 sierpnia 2012 13:52
    Cala teoria cholesterolowa jest bzdura,zostala wymyslona po to by
    dobrze sie sprzedawaly statyny.Cholesterol jest skutkiem niedoboru
    witaminy c i tu chodzi o cholesterol wytwarzany przez watrobe a nie
    konsumowany.Prosz posluchac naszej drugiej Sklodowskiej-dr Alexandry
    Niedzwieckiej na Youtubie pod medycyna komorkowa isztafeta zycia !
    Zgłoś do moderacjiAnuluj
  • Zgłaszasz do moderacji komentarz: Odpowiadasz na komentarz:
    ~jerzy
    ~jerzy / piątek, 03 sierpnia 2012 07:12
    to nie jaja sa przyczyna miazdzycy,to niedobor witaminy c.miazdzyca
    jest wczesna forma szkorbutu,w jaju nie ma witaminy c bo jet tam
    niepotrzebna,piskle produkuje witamine c w swoiej watrobie dlatego
    zwierzeta nie dostaja zawalow,udarow,wylewow czy
    nadcisnienia.minimalna dawka witaminy c zabezpieczajaca i
    odmiazdzyczajaca to 500mg dziennie z bioflawonoidami.
    Zgłoś do moderacjiAnuluj
  • Zgłaszasz do moderacji komentarz: Odpowiadasz na komentarz:
    ~lolek
    ~lolek / sobota, 16 czerwca 2012 22:29
    To że te jajka mają mniej cholesterolu to taki sam pic jak
    "szkodliwy cholesterol", jedzcie jajka (oczywiście od kur z wolnego
    wybiegu i nie karmione byle czym), smalec, tłuszcze - będziecie
    zdrowsi!! Cholesterol to ściema!! ale dobrze się sprzedaje,
    wystarczy straszyć ludzi :)
    Zgłoś do moderacjiAnuluj
    • Zgłaszasz do moderacji komentarz: Odpowiadasz na komentarz:
      ~know-how
      ~know-how / środa, 03 października 2012 19:48
      Nie znasz się to nie wypowiadaj Wypierdku Hehe. Badania laboratoryjne
      mówią co innego
      Zgłoś do moderacjiAnuluj
  • Zgłaszasz do moderacji komentarz: Odpowiadasz na komentarz:
    ~To nie prawda!!
    ~To nie prawda!! / niedziela, 03 czerwca 2012 13:28
    "jej jaja charakteryzują się obniżoną zawartością cholesterolu"
    - to nie prawda! Nie wiem kto wymyślił ten chwyt marketingowy! Mają
    tyle samo cholesterolu co zwykłej kury. Te badania to ściema....
    nikt ich na oczy nie widział. Jem jaja zielononóżek, bo te kury nie
    lubią niewoli i zamknięcia. Mają duże wymagania hodowlane... co za
    tym idzie zdrowsze jaja.
    Zgłoś do moderacjiAnuluj
    • Zgłaszasz do moderacji komentarz: Odpowiadasz na komentarz:
      ~zajadacz
      ~zajadacz / środa, 03 października 2012 20:02
      Racja, jesteś tym co jesz ;)Zgłoś do moderacjiAnuluj
  • Zgłaszasz do moderacji komentarz: Odpowiadasz na komentarz:
    ~Szymon
    ~Szymon / sobota, 14 kwietnia 2012 12:37
    ide sobie zrobic jajecznice z tych jajek , Polski rzad powninien
    troszczyc sie o zachowanie roznorodnosci gatunkowej roslin i zwierzat
    hodowlanych, to cecha ktora pomoze nam utrzymac wysoki poziom
    produktow, jestesmy wyjotkowi na tle europy. Np. w austrii hodowane sa
    tylko 3 gatunki jablek a wpolsce kilkadziesiat, mam nadzieje ze na
    zdrowej zywnosci polska zbuduje potege rolnicza bo potencjal jest
    niestety zmarnowany. ;( eh ta unia .
    Zgłoś do moderacjiAnuluj